Hvad du skal være opmærksom på, inden du udvider med en webshop

Fire trin du skal overveje, inden du udvider med en webshop

En analyse foretaget af Foreningen for Dansk Internethandel i 2018 (FDIH) viser, at danskerne i stigende grad foretrækker online shopping. Analysen fremlægger tre hovedårsager til danskernes valg af online shopping: udvalg, bekvemmelighed og pris. Nettet præsenterer ofte et større udvalg, kunden er glad for muligheden for at kunne shoppe hjemme fra sofaen – og så er det nemmere at sammenligne priser på nettet.

Der er derfor ingen tvivl om, at en webshop er værd at overveje. Det betyder for dig, at din forretning har åbent døgnet rundt, og det giver dig mulighed for at udvide din kundebase. Samtidig viser analysen fra FDIH også, at kunderne vægter tillid og tilgængelighed højt, og det er vigtigt for dem, at oplevelsen på webshoppen ikke adskiller sig alt for meget fra den, man modtager i butikken.

Så, hvordan sikrer du den gode oplevelse online? Hvad skal du tage stilling til, når du vil i gang med en webshop? Nedenfor præsenterer vi fire trin, som er vigtige at have med i overvejelsesprocessen. God læselyst!

1: Vedligeholdelse

Mange glemmer desværre at tænke over, at der er en fase efter implementering, der også kræver tid og omkostninger.

Tidsmæssigt skal man sætte sig ind i, hvordan man vedligeholder og opdaterer sin webshop. Man skal ofte opdatere sin webshop ift. sæsoner, tilbud- og udsalgsdage samt højtider. Derudover skal man også opdatere sin produktside løbende. Vedligeholdelse og administration af webshop er ofte noget, som folk ikke tænker over, inden de starter deres webshop – men det koster faktisk ofte en hel medarbejder at have styr på den basale kontrol og opdatering af din webshop.

2: Medtænk hele købsprocessen

Inden du kaster dig ud i at udvide med en webshop, bør du også have hele købsprocessen for kunden fastlagt. Ikke alle husker at medtænke alle steps fra, at kunden besøger webshoppen, til den købte vare bliver leveret til deres dør. Man prioriterer en hurtig webshop, der kan konvertere, og som trafikmæssigt kan følge med ens ambitioner omkring webshoppen. I mellemtiden glemmer man at tænker over det administrative med pakning af ordrer, forsendelse og lignende. Det er essentielt for at skabe en sikker købsproces, der er tillidsvækkende og tryg. Det kan være afgørende for, om kunden køber fra jeres webshop igen.

3: Online markedsføring af webshop

Rent omkostningsmæssigt er det også vigtigt at nævne, at der ikke kun foreligger udgifter til udviklingen af webshoppen. Hvis du ønsker at gøre din webshop til en succes, må du også investere i markedsføring af webshoppen. Her er det vigtigt, at du har nogle dygtige samarbejdspartnere, der kan hjælpe dig med at lægge en strategi for din online markedsføring, fx i form af SEO (søgemaskineoptimering) og Google Adwords. Din webshop skal være relevant ift. brugerens søgning, og hvis SEO er gennemarbejdet og gennemtænkt, så kan din forretning få bedre placeringer på Google end dine konkurrenters.

Andre markedsføringsområder, der er værd at overveje i din markedsføringsstrategi, er opfølgning på kunder – fx i form af nyhedsbreve. Dem, der har været inde og besøge din webshop, som har subscribed på dit nyhedsbrev, skal lokkes tilbage til din webshop. Det samme gælder dem, der allerede har handlet. Sørg for at lave en masse “call-to-action” funktioner i dit nyhedsbrev, så dine eksisterende og kommende kunder bliver fristet og besøger din webshop igen.

4: Sociale medier 

Derudover kan det også betale sig at investere i marketing og kampagner på sociale medier, der kan hjælpe dig med at nå nye kunder. Generelt kan tilstedeværelse på online sociale netværk betydet meget for, om din webshop bliver en succes. Find ud af, hvor dine kunder befinder sig online. Hvem er din målgruppe, og hvordan rammer du dem bedst? Du kan med fordel benytte dig af Facebook Pixel, der giver dig mulighed for at måle, optimere og opbygge målgrupper til dine annoncekampagner.

For at tiltrække nye kunder kan online annoncer være alfa og omega. Det giver også dig en mulighed for at foretage retargeting på dine kunder. F.eks. dem, der har klikket på annoncen, eller måske dem, der har lagt ting i kurven, men ikke købt noget endnu.

Efter du har fastlagt din målgruppe, kan du lægge en plan for din online markedsføring, og komme i gang med at gøre din webshop endnu mere synlig.

Hvilke programmer findes der – og hvad skal jeg vælge? 

Der findes et hav af webshopsystemer, og det kan være svært at navigere rundt i og vælge den helt rigtige løsning for din forretning. Der findes et hav af forskellige systemer til webshop. Derfor får du her en kort præsentation og beskrivelse af en mindre håndfuld, og hvilke forskelle du skal være opmærksom på. Du er også altid velkommen til at ringe til os, så vi kan hjælpe dig med at finde det system, der passer til lige præcis dine behov.

Integration til Woocommerce


WooCommerce er et webshop system, der kører på WordPress. Det er meget brugt og relativt billigt at komme i gang med. Der findes mange plugins, der gør det nemt at udvide, med de funktioner man ønsker på sin shop. Systemet er nemt at redigere i selv, men er dog ikke optimal, hvis man gerne vil have en stor shop med mange produkter, da systemet er ret tungt, og bliver langsomt. Hvis man har mange produkter, så skal man have styr på sit server setup, ellers bliver det hurtigt et langsomt system at arbejde i. Servicepos integrerer med Woocommerce, og kan sende varer og lager frem og tilbage. Investering for at komme i gang kan være fra 5-10.000 og op. Woocommerce kan tilpasses ret meget med hjælp fra en it leverandør, som f.eks. IT-Stack.

Umbraco er bygget på Microsofts .NET Framework, og er et danskudviklet content management system. Umbraco er et af de mest anerkendte og populære CMS platforme blandt professionelle udviklere. Umbraco har stor fleksibilitet – både når det kommer til design og layout, men også når det gælder integrationsmuligheder. Umbraco kan benyttes, hvis du har behov for en simpel webløsning eller en kompleks Umbraco webshopløsning.

Shopify er et stort amerikansk system, som er meget nemt at komme i gang med. Shopifys standard setup er lækkert og overskueligt, og virker generelt lidt mere stabilt og nemt end f.eks Woocommerce. De har et testet og optimeret checkout flow, som de ved er konverterings-optimeret, og det er nemt at sætte op og komme i gang med. Det kan dog ikke tilpasses helt lige så meget som med WooCommerce. Servicepos kan synkronisere lager og produkter.

 

DanDomain svarer lidt til Shopify, men er i stedet et dansk system.  Med Dandomain e-commerce platform kan du nemt lave din egen webshop. og det kræver ingen erfaring med kodning. Derudover tilbyder Dandomain en masse gratis værktøjer og vidensdeling, som gør det let at oprette og vedligeholde din webshop.

 

Servicepos kassesystem integration til Magento


Magento er et større system end Dandomain, Woocommerce og Shopify. Det kræver en del mere at komme i gang med dette system, og generelt mere bekosteligt at vedligeholde og udvikle på. Det virker godt, hvis man har mange produkter, man skal holde styr på, og generelt er i et enterprise segment. Derudover er Magento den e-commerce platform der scorer højest point når det kommer til SEO. Dvs. at du får de bedst tænkelige værktøjer til optimeringen af din webshop.
 Koster fra 50.000 kr og op. Det kræver et godt web udviklingshus at bruge Magento, og derfor bliver det hurtigt lidt dyrere.

Det, der skiller Prestashop ud fra andre e-commerce platforme som Woocommerce og Shopify er, at Prestashop er gratis. Det betyder, at du med Prestashop selv skal sørge for din egen web erver, som skal holde din side i gang 24/7.
Til gengæld tilbyder Prestashop hjælp til at håndtere en masse værktøjer, så du kan lære at bygge en konkurrencedygtig webshop. Derudover er Prestashop en open-source, hvilket betyder, at deres kode ligger fremme til alle. Så hvis du har erfaring med kodning, så har du mulighed for at sætte dit helt eget personlige præg på din webshop.

Den gode kundeoplevelse  

Du har nu fået et indblik i nogle af de forskellige webshopsystemer, der findes. Du har styr på din markedsføring af webshoppen. Du har overblik din købsproces, så dine kunder kan handle sikkert, hurtigt og trygt. Du har styr på vedligeholdelse af din webshop, så siden hele tiden kører gnidningsfrit. Men hvordan sikrer du den gode oplevelse, når der pludselig er en skærm imellem dig og dine kunder? Følgende afsnit giver dig nogle råd til, hvordan du kan yde god kundeservice og give en god kundeoplevelse på din webshop.

Hvem er I?

I din fysiske butik kan du opsøge kunde, og tilbyde din hjælp og ekspertise med det samme, så din kunde får lyst til at blive i din butik. Online kan din kunde forlade din webshop med ét klik. Derfor gælder det om at fange og fastholde kundens opmærksomhed fra første side. Gør det klart for brugeren, hvem I er som virksomhed gennem det æstetiske udtryk og evt. med en kort tekst på forsiden, der hurtigt beskriver jer som virksomhed. Både tekst og design af hjemmeside skal hurtigt vise, hvem I er, og give et klart billede af, hvorfor kunden skal vælge at handle hos jer. Derudover skal websitet også være nemt og intuitivt at navigere rundt i, som det ville være, hvis kunden stod i jeres fysiske butik.

Flotte produktbilleder

Derudover er også vigtigt, at din webshop har nogle flotte produktbilleder. Kunden kan ikke tage og føle på produktet online. Derfor er det vigtigt, at billederne er af høj kvalitet, så kunden får en klar idé om, hvordan varen tager sig ud i virkeligheden. De skal have mulighed for at undersøge varen, som de ville gøre i jeres fysiske butik. I kan derfor med fordel tilføje funktioner som zoom, give mulighed for at åbne billedet i stor visning, samt vise produktet fra flere vinkler. Husk også en kort beskrivende tekst om produktet, der svarer på alle ofte stillede spørgsmål til varen. Husk især at medtænke søgemaskineoptimering i din beskrivelse, så det også er lettere for kunden at finde dit produkt. Inddrag de ord, som man ville søge på, hvis man skulle finde et bestemt mærke og/eller model på f.eks. en cykel. Brug gerne synonymer for disse ord, og brug gerne ordene ofte. Du skal også være opmærksom på, at du skal skrive unikke produktbeskrivelser til alle dine varer. Din SEO har lavere chance for succes, hvis du genbruger den samme tekst til alle dine produkter.

 God kundeservice

Det er også vigtigt for dig og din virksomhed, at jeres gode kundeservice skinner igennem på webshoppen. Kunden er i den fysiske butik vant til at kunne tage kontakt til en medarbejder og få svar og hjælp med det samme. Det samme skal gøre sig gældende på din webshop. Du kan sørge for at integrere flere muligheder for, at dine kunder kan kontakte dig via din webshop. Fx livechat, telefon og mail. De skal kunne få et hurtigt svar på deres spørgsmål, så de ikke mister interessen, og browser videre til en af jeres konkurrenter. Derudover er fri returret, hurtig og professionel håndtering af klager og løsningsorienteret kundeservice også med til at skabe positiv omtale om din webshop.

 

Lagerstyring: en bærende søjle til din webshops succes

Kontrol og overblik over dit lager er med til at forbedre din konkurrencedygtighed. Det er derfor en god ide at integrere din webshop med dit lager, så du hele tiden kan være opdateret på, hvor meget du har af den enkelte vare. Hos Servicepos tilbyder vi  integrationer til en håndfuld webshopsystemer, så dit fysiske lager synkroniseres med din webshop. På den måde er du altid up-to date på dit lager, og det giver dig et overblik over, hvornår du skal bestille varer hjem. Det giver dig også mulighed for at give dine kunder svar på, hvor mange antal af den pågældende vare, der er på lager, eller hvad den forventede leveringstid på en vare er.

Derudover kan du med Servicepos også registrere dine varer med din mobil, ved at scanne dem med kameraet i din tablet eller telefon. På den måde kan du lynhurtigt tjekke varer ind og ud af dit system, så du bevarer overblikket. Sidst, men ikke mindst, tilbyder vi også integration til en række økonomisystemer. Det giver dig bl.a. mulighed for, at dine salg automatisk bliver registreret i dit økonomiprogram, så du ikke skal bøvle med at registrere dine salg manuelt.

Spørgsmål?

Der er altså mange overvejelser at gøre sig, hvis du går med tanken om en webshop – og dette indlæg præsenterer dig blot for en lille bunke af dem. Hvis du ønsker mere viden om et af områderne, eller bare generel vejledning omkring webshops, så kan du med fordel læse mere på IT-stacks hjemmeside her. Her hos Servicepos er vi dog også altid klar på en snak om dine muligheder, og vi vil hjertens gerne hjælpe dig med at finde den integration til webshop, der passer til lige netop dine behov. Ellers kan du på vores website også se nogle af vores kunder, og læse, hvorfor mange af dem er glade for integration til webshop.