Nye regler for prismarkedsføring: Sådan påvirker det dig og din butik

Opdateret:

Nye regler for prismarkedsføring

Indhold

Har du misset, at Forbrugerombudsmanden tilbage i maj kom med en række nye retningslinjer for prismarkedsføring, der med garanti påvirker dig og din butik?

Hvis du tænker: hvilke retningslinjer? Og samtidig gyser ved tanken om at skulle bruge tid på at sætte dig ind i en masse nye (og nogle gange komplicerede) regler, så bare rolig…

Jeg har samlet de vigtigste ændringer, du skal være opmærksom på her, samt hvilken effekt de kan have på dig og din butik.

Hvad er en Forbrugerombudsmand?

For en god ordens skyld, så lad mig først kort forklare, hvad en forbrugerombudsmand er.

Du ved det sandsynligvis i forvejen, så jeg holder det kort.

Forbrugerombudsmanden er en myndighed, hvis opgave er at kontrollere, at virksomheder overholder markedsføringsloven, betalingsloven, e-handelsloven og en række andre retningslinjer inden for forbrugerbeskyttende lovgivning.

Det er dem, der tager hensyn til forbrugerne, når de handler, og det er dem, der bestemmer, hvordan du kan markedsføre dine varer.

Vil du gerne blive klogere på hvem Forbrugerombudsmanden er, så kan du altid læse mere om det her.

De 2 største ændringer i butikkernes markedsføring af tilbud

I de nye regler for prismarkedsføring er der særligt to punkter, der har ændret sig, som du skal være opmærksom på.

Det drejer sig om:

Markedsføring af “gratis” produkter

Ordet gratis lokker. Det er der intet nyt i.

Og mange virksomheder benytter det i forbindelse med en gratis prøve, et velkomsttilbud, en e-bog, et webinar eller måske en prøvepakke.

Det kræver blot, at du giver din e-mail og tilmelder dig en kundeklub, VIP-liste eller et nyhedsbrev.

Min pointe er: gratis er sjældent gratis.

Og i Forbrugerombudsmandens øjne er forbrugernes data på lige fod med penge.

Det fremgår derfor nu klart i de nye regler, at produkter ikke må markedsføres som “gratis” (eller andre lignende synonymer), hvis der ‘betales’ med data såsom en e-mail, før de kan få det.

Dette er dog med en undtagelse af, at du gør det tydeligt i markedsføringen, at du indsamler personoplysninger og samtidig, hvordan du anvender denne data.

Nye regler for markedsføring af tilbud

Forholdet mellem normal- og tilbudspriser

Under dette punkt er der 3 ting, du skal være opmærksom på.

Først og fremmest… 

1. Dine tilbudsprodukter skal have været solgt til normalpris i 30 dage

Alle varer har en normalpris, før du sætter prisen ned på dem. Og med de nye retningslinjer skal en vare have haft sin normalpris i minimum 30 dage, før du må bruge det som sammenligningsgrundlag ved en prisnedsættelse.

Førhen havde du en periode på op til 6 uger. 

Nu skal du fremadrettet, når du sætter et produkt på tilbud, have udbudt produktet til sin normalpris i minimum 30 dage, før du må sammenligne med den tidligere pris.

Hvis prisen varierer, så vil det være den laveste pris, som din vare har haft de seneste 30 dage, der vil anses som normalprisen. Og det gælder også, hvis du har kørt et lille 3 dages tilbud, der ellers ikke er normalprisen.

Du kan altså ikke længere køre korte tilbudskampagner på 3 dage uden at ændre normalprisen.

Så hvad kommer det eksempelvis til at betyde for tilbudspriser under store mærkedage inden for detail som Black Friday, julesalget og mange flere, spørger du nok. 

For hvis du vælger at sætte den samme vare til salg under både Black Friday og dit julesalg, så er det prisen under Black Friday, der vil være den nye normalpris. Ikke den første og oprindelige pris.

 

Hvilket bringer mig til den anden ting…

2. Dine tilbud må maks. vare i 10 dage

Når du sætter et produkt på tilbud, så må det nu kun stå til den nedsatte pris i 10 dage. Før måtte et tilbud vare i op til 2 uger, inden denne pris ville blive betragtet som den nye normalpris. Men nu er den altså sænket til 10 dage.

Du må naturligvis stadig gerne sælge dine produkter billigere i mere end 10 dage, men efter de 10 dage, må du altså ikke længere markedsføre, at kunden sparer i forhold til den gamle normalpris.

Efter de 10 dage er det nemlig tilbudsprisen, der er blevet den nye normalpris.

Derudover må tilbuddet heller ikke vare længere end halvdelen af den periode, hvor produktet har været markedsført til normalprisen.

Du kan derfor ikke ‘bare’ forlænge eksempelvis dine Black Friday-priser ud til julesalget.


Og så er der den tredje og sidste ting…

3. Du skal oplyse den laveste pris

Fremadrettet skal du også oplyse den laveste pris, som et produkt har kostet de seneste 30 dage, hvis du markedsfører med en prisnedsættelse.

Det vil altså sige, når du markedsfører dine “Black Friday-priser”, “Singles Day-priser”, “Cyber Monday-priser”, osv.

Hvis du eksempelvis har kørt med en tilbudspris på 300 kr. i et Black Friday-tilbud i slutningen af november måned, så skal du oplyse denne pris som normalprisen, hvis du vælger at sætte samme produkt på tilbud i december under dit julesalg.

Så hvad kan du gøre?

I forlængelse af de nye retningslinjer for prismarkedsføring, der trådte i kraft den 28 maj 2022, kommer du nok til at ændre i måden, du kører tilbudskampagner på – især under de næste store mærkedage, der kommer i løbet af november, december og januar.

Det plejer at være følgende (datoer kan naturligvis variere fra butik til butik):

Det kommer derfor til at kræve nye overvejelser og en smule kreativ tænkning, når du planlægger, hvilke tilbud du vil køre med, samt hvornår du vil gøre det.

Alene for at undgå, at du kommer i klemme med, at dine tilbudspriser bliver dine nye normalpriser, som du så yderligere skal lave tilbud på.

Hvis du gerne vil vide mere, så kan du læse mere om Forbrugerombudsmandens opdaterede retningslinjer for prismarkedsføring her.

Mest populære blogindlæg

Nyheder fra april 2022 i Servicepos

Nyheder april 2022

April måned er slut, hvilket betyder at det nu er tid til at præsentere de største nyheder i Servicepos fra den forgangne måned. Det emmer

Læs mere »
Vil du gerne have tips til hvordan du vækster din forretning? 🚀
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vi sender dig e-mails i ny og næ med tips og tricks til, hvad du kan gøre for at vækste.

*Ved download giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med tips og tricks inden for detailhandel samt markedsføring af Servicepos. Du kan altid afmelde dig igen. Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.