Hvilken betalingsmetode skal du vælge til din butik i 2022?

Opdateret:

hvilken betalingsmetode skal du vælge

Indhold

Flere og flere vælger at lade kortet blive hjemme eller lader pungen ligge dybt begravet i tasken, for i stedet at bruge en digital pung på deres telefon, når de skal betale i en butik.

Den adfærd har i dag medført et hav af forskellige digitale betalingsmetoder. 

Det er derfor ikke kun svært for butikker at følge med kundernes høje krav, men samtidig også en udfordring at navigere rundt i, hvilken betalingsmetode der hyppigst bliver brugt, hvad der er smartest – og ikke mindst, hvad der bedst kan betale sig. 

Vi dykker ned i de mest kendte metoder i betalingsjunglen og giver dig et overblik over forskelle, fordele og ulemper, så du er bedre gearet til fremtidens betalingsløsninger.

De 3 overordnede typer inden for betalinger

Lad os først starte med de 3 overordnede typer af betalingsmetoder, der i dag eksisterer. Det vil sige, hvordan du ønsker, at dine kunder skal kunne betale i din fysiske butik.

Kortbetaling

Betalingskortet er i dag stort set et allemandseje.

Derfor er det også den betalingsmetode, som de fleste butikker som minimum vælger at tilbyde deres kunder, når de køber i fysiske butikker.

Ifølge en undersøgelse af Danmarks Nationalbank, stod kortbetalinger i 2019 for 3 ud af 4 betalinger i de fysiske forretninger. Og herunder er kontaktløs kortbetaling (rent teknisk kaldet NFC) især steget gevaldigt. Ifølge Nets er det den mest udbredte betalingsmetode i Danmark, hvor hele 84 procent af alle betalinger i 2020 var kontaktløse.

Kortbetaling er derfor – og ikke overraskende – et must for enhver forretning.

Mobilbetaling

En anden betalingsmetode, der har oplevet en enorm vækst den seneste tid, er mobilbetalingen. Det omfatter betalingsmuligheder såsom Apple Pay, Google Pay og MobilePay.

Danskerne er vilde med det, da de ikke skal lede efter et plastikkort, der ligger gemt nede i tasken.

Faktisk bruger helt op til 70 procent af nordiske forbrugere i dag deres mobil, når de handler i de fysiske butikker. Det viser Nets’ Nordic Payment rapport fra 2022.

Og vi spår, at denne adfærd fortsætter, da mobilbetaling både er hurtigere og nemmere for forbrugeren, der typisk alligevel har telefonen lige ved hånden.

mobilbetaling

Kontantbetaling

Kontanter er naturligvis den mest basale betalingsmetode, du kan tage imod.

Alle forventer næsten, at du tager imod dem, og det kræver hverken, at du undersøger udbydere eller bekymrer dig om gebyrer.

Interessant er det dog, at helt op til 34 procent af den danske befolkning i 2019, ikke havde kontanter på sig til løbende betalinger, når de handlede med fysiske butikker. Det viser en undersøgelse fra Nationalbanken. Derudover er det også kun 5 procent af forbrugerne i Danmark i dag, der rent faktisk foretrækker at betale med kontanter.

Meget tyder derfor på, at der bliver længere mellem kontantbetalingerne.

Hvorfor er det vigtigt at tilbyde forskellige betalingsmetoder?

Vores måde at betale på i de fysiske butikker har ændret sig langsomt, men sikkert de seneste år. Og årsagerne til, hvorfor det er vigtigt at tilbyde forskellige betalingsløsninger er mange. Men den største af dem alle er kunderne. Deres vaner ændrer sig løbende, hvilket betyder at butikkerne skal tilpasse sig. Kunderne er blevet mere krævende, og de går altid efter den mest bekvemme løsning. Det betyder, at de i dag forventer at betalingen er hurtigere og nemmere end nogensinde før.

Ved at tilbyde dine kunder en række forskellige betalingsmuligheder – både de mere traditionelle og de nye – kan du lettere imødekomme deres forventninger, opnå flere salg og være på forkant med konkurrencen. Derudover er du bedre sikret, hvis et af dine betalingssystemer driller på teknikken. 

Sker dette, kan du fortsat holde den gode købsoplevelse ved at tilbyde en alternativ betalingsløsning og samtidig undgå et fald i salg på grund af en træls teknisk fejl.

De 4 mest populære betalingsmetoder

For at hjælpe dig i din søgen efter de mest ideelle betalingsmuligheder til din butik, har vi her samlet nogle af de mest populære metoder for detailhandlere.

Kontaktløs kortbetaling

Lad os starte med den absolut mest populære betalingsmetode i dag.

Kontaktløs kortbetaling er nemlig svær at komme udenom. Det er nemt og hurtigt, og kundernes vane med at bruge kortet er dybt forankret i vores hverdag.

Med kontaktløs kortbetaling kan dine kunder gennemføre et køb uden at skulle indtaste en pinkode, hvilket naturligvis gør det til en utrolig nem måde at betale på. Derudover har corona-krisen været en stærk drivkraft i væksten af dens popularitet, da vi som forbrugere på den måde undgik den fysiske kontakt med terminalen.

I dag bruger cirka 90 procent af de nordiske forbrugere kontaktløs kortbetaling. Det spiller selvfølgelig en rolle, at teknologien her er blevet en almen tilgængelighed, eftersom de fleste banker nu har udstyret stort set alle forbrugere med kort, der har kontaktløs funktion. Derfor kan stort set alle terminaler også tage imod kontaktløse betalinger fra kunder.

En betalingsterminal er derfor afgørende for, at dine kunder kan betale for de varer, de køber i din butik. Hvis du ikke har det, så er det en god idé at anskaffe dig en hurtigst muligt.

Kontaktløs kortbetaling

MobilePay

MobilePays popularitet er vokset markant og har i dag mere end 4,3 millioner brugere.

Den populære betalingsløsning foregår eksempelvis gennem de velkendte QR-koder, hvor en kunde lynhurtigt scanner en unik kode ved disken med deres mobil. Kunden behøver dermed ikke at finde sine kortoplysninger frem, men kan i stedet klare transaktionen ved hjælp af et enkelt swipe på deres mobil.

Hvis du ønsker at gøre brug af MobilePay i din forretning, kræver det enten en MobilePay Point of Sale aftale, hvor MobilePay integreres med dit eksisterende kassesystem eller en MobilePay MyShop aftale, hvor betalingen foregår via et nummer.

Har du allerede et kassesystem, er det mest oplagt at få en MobilePay Point of Sale aftale, så alle dine betalinger via MobilePay automatisk registreres i dit kassesystem.

Har du intet udstyr, og skal du hurtigt i gang, er MobilePay MyShop løsningen for dig.

Er du endnu ikke erhvervskunde hos MobilePay, skal du betale et oprettelsesgebyr. Derudover betaler du kun et gebyr for de salg, du har, men selve gebyret pr. transaktion afhænger af, hvor mange betalinger du har modtaget det sidste år.

Jo flere, jo billigere er gebyret.

MobilePay ikon

Dankort-appen

Dankort ikon

Ønsker du at tage imod transaktioner gennem Dankort-appen, så hører det under det normale Dankort abonnement. Det betyder, at hvert salg gennem mobil-appen bliver medregnet i det antal transaktioner om året, der afgør din abonnementspris hver 3. måned til Nets.

Altså, man betaler ikke ekstra for at tage imod betalinger via appen, men du kan se det som en måde at tage imod Dankort på flere måder. 

Det er klart en fordel for dig med en allerede eksisterende Dankort-aftale, da det blot giver kunden flere muligheder.

Dog er Dankorts’ betalingsapp den mindst populære af disse tre, da appen kun er skabt til kortet under samme navn, eller det kombinerede Visa/Dankort.

Apple Pay

Apple Pay er med tiden blevet en utrolig populær betalingsmetode i Danmark og er i dag strøget forbi MobilePay som den mest foretrukne mobilbetaling i de fysiske butikker. Faktisk var det hele 42 procent af alle mobilbetalinger i Danmark i 2021, som foregik via Apples betalingsløsning. Det betyder, at det er den mest bruge metode herhjemme, når det kommer til mobilbetaling.

Men helt overordnet fungerer Apple Pay som en digital version af et betalingskort. En kunde holder eksempelvis deres iPhone eller Apple Watch over en terminal med kontaktløs betaling. Dernæst vil skærmen på enheden vise et “OK”, og kunden hører et bip og en vibration, som indikerer at betalingen er gået igennem. 

Har du en butik med en betalingsterminal, der tager imod kontaktløs betaling, kan du faktisk allerede nu og helt automatisk tage imod Apple Pay. Og nu hvor Danske Bank – som de første i Danmark – har valgt implementere dankort-delen i Apple Pay, kan endnu flere butikker begynde tage imod den populære mobilbetaling.

ApplePay ikon

Google Pay

Udover Apple Pay, kan du også tilbyde dine kunder, at betale med Google Pay. Den betalingsmetode er dog ikke lige så udbredt i Danmark som Apple Pay og MobilePay er.

Men Google Pay fungerer på mange måder ligesom Apple Pay. Det er blot Googles bud på en kontaktløs mobilbetaling til personer, der i stedet har en Android-telefon.

Det er altså præcis lige så nemt og hurtigt at bruge som Apple Pay. Og ikke mindst sikkert. Når dine kunder betaler med Google Pay, bruger betalingssystemet en unik transaktionskode, der gør at kundens kortnummer aldrig bliver gemt.

Google får dog adgang til data om kundens betalingsadfærd, hvilket de accepterer i brugerreglerne, når de henter Google Pay til deres telefon.

Men som butik kræver det ikke meget at komme i gang med Google Pay.

Du skal blot bruge en betalingsterminal, der tager imod kontaktløse betalinger – præcis ligesom Apple Pay.

Google Pay blog

Fordele og ulemper ved mobilbetalinger

MobilePay

Fordele:
 • Fleksible pakkeløsninger til virksomheder.
 • Den mest benyttede digitale pung i Danmark.
 • Du kan tage imod MobilePay uden betalingsterminal.
Ulemper:
 • Gebyr for oprettelse.
 • Dyrere jo færre transaktioner du har.
 • Gebyrerne betales til MobilePay – hvilket giver dig en ekstra betalingsudbyder på listen.

Dankort-appen

Fordele:
 • Et af de mest sikre betalingskort – også via appen.
 • Kan, ligesom MobilePay, bruges af både Android telefoner og iPhones med kamera eller Bluetooth.
Ulemper:
 • Kræver minimum 12 måneders kontrakt for at modtage.
 • Ikke helt så populær som de to andre betalingsapps, selvom det kombinerede Dankort er det mest populære i Danmark.

Apple Pay

Fordele:
 • Ingen yderligere opsætning – kun en terminal med kontaktløs betaling.
 • Du kan tage imod udenlandske kort. 
 • Det kræver kun, at du tager imod Visa og Mastercard.
Ulemper:
 • Ikke alle danskere har en iPhone eller et Apple Watch. 
 • Kan ende med at undertrykke andre betalingsapps. 

Google Pay

Fordele:
 • Ingen yderligere opsætning – kun en terminal med kontaktløs betaling.
 • Du vil også kunne tage imod udenlandske kort.
Ulemper:
 • Virker kun ved Android ure og telefoner.
 • Ikke særlig udbredt endnu.

Hvad er bedst for dig med en eller flere fysiske butikker?

MobilePay er populær, fordi du blot betaler et oprettelsesgebyr og derefter et gebyr for hver enkelt transaktion – afhængigt af, hvor mange du har om året med appen.

Det er en veletableret app, som er fast inventar på de fleste danskeres telefoner, og det er derfor oftest en god idé at skabe den mulighed for kunden – ligegyldigt hvad. 

Tager du derudover allerede imod kontaktløse kort, så tager du med stor sandsynlighed også allerede imod Apple Pay eller Google Pay.

Det er nemt at opsætte, fordi det ikke kræver nogen særlig aftale.

Har du ingen digital betalingsløsning endnu, anbefaler vi at du kommer i gang hurtigst muligt – på den måde undgår du tab af salg, og så er det også en god service at give dine kunder mulighed for at betale på præcis den måde, som de foretrækker og er vant til.  

Tænk over, hvilken betalingsløsning de fleste af dine kunder benytter i dag – og hvilken løsning, der bedst kan betale sig for dig og din butik.

Mest populære blogindlæg

Vil du gerne have tips til hvordan du vækster din forretning? 🚀
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vi sender dig e-mails i ny og næ med tips og tricks til, hvad du kan gøre for at vækste.

*Ved download giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med tips og tricks inden for detailhandel samt markedsføring af Servicepos. Du kan altid afmelde dig igen. Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.