22. aug. 2022

Er butikkerne i modvind? Sådan påvirker inflationen dit salg

De seneste år har Danmark og resten af verden oplevet mere end én krise. Og med kriser følger der sommetider også ændringer i detailsalget.
8 min. læsning
Shopping
Linket blev kopieret

2020 er et år, jeg ikke lige glemmer foreløbigt. Og jeg er nok ikke den eneste, der har det sådan.

Corona gjorde nemlig sit indtog, og det var noget forbrugere og ikke mindst butikker i hele verden blev berørt af. Nogle hårdere end andre.

Lange lockdowns blev en realitet, hvilket betød at detailsalget i de fysiske butikker kom i nedgang. Der skulle nu tænkes kreativt, og de mange butiksejere, der endnu ikke havde adapterede e-handel, var nu tvunget til at tage deres fysiske salg online.

Godt inde i året 2021, tegnede der sig et godt billede af 2022. Sådan blev det dog ikke helt. Krigen mellem Ukraine og Rusland udsprang, hvilket betød at inflationen nu for alvor kunne mærkes i detailhandlen.

Og det er noget, som påvirker os på mange måder.

Hvad er inflation?

For en god ordens skyld, så lad mig først forklare, hvad inflation er.

Du ved det måske godt i forvejen, så jeg holder det kort og overordnet.

Inflation betyder, at priserne på vores varer og ydelser i samfundet stiger over tid. Man kan med andre ord sige, at dine penge bliver mindre værd.

Inflation er i sig selv ikke noget problem, men er der tale om markante og vedvarende prisstigninger kan det føre til store problemer. 

For at tage et eksempel vil du ikke kunne få det samme for 100 kroner, som du kunne sidste år. Og af den årsag er det ofte mest hensigtsmæssigt, at inflationen er relativ lav og stabil, så der ikke sker længerevarende fald eller stigninger i prisen.

Vil du gerne vide lidt mere om, hvad inflation er, så kan du altid læse mere om det her.

Ekspedient står ved kassen

Sådan påvirker inflationen detailsalget

For ca. et år siden oplevede mange butikker en opblomstring takket være genåbningen af vores samfund.

Men siden dengang er luften lidt gået af ballonen.

Udover den massive ubalance mellem efterspørgsel og udbud, så har krigen i Ukraine også sat et ekstra spark i udviklingen.

Det betyder, at de fleste butiksejere i landet oplever, at salget i butikkerne svinder ind.

Juni bød eksempelvis på et fald i den samlede omsætning i butikkerne. Her lå detailsalget 3,2 procent lavere end i maj måned, ifølge Danmarks Statistik. Målt i mængder faldt det samlede salg også i de danske butikker med 9,5 procent i juni 2022 sammenlignet med sidste år.

Men hvorfor det?

Både inflationen, der startede under corona, og ikke mindst krigen i Ukraine, er begge noget, der har været med til at påvirke vores økonomi – og det har kostet på vores forbrugslyst.

På Danmarks Statistik fremgår det eksempelvis, at forbrugertilliden (juli 2022) er nede på minus 25,6, hvilket er det laveste siden 1988.

Hvad er forbrugertillid?

Forbrugertillid er en indikator for danskernes samlede syn på deres nuværende og fremtidige økonomiske situation.

Grunden til at den er så negativ lige nu, skyldes blandt andet, at vi er nervøse for vores private økonomi, fordi vi især nu kan mærke de store prisstigninger på forskellige områder. Og det går altså ud over vores købelyst.

Den store usikkerhed afholder os med andre ord fra at trække unødvendige penge op af vores lommer. Og det tegner selvfølgelig ikke et særlig godt billede for butikkerne.

4 tips til, hvad du kan gøre

Som altid er der lys for enden af tunnelen. Der er nemlig flere måder, du bedre kan imødekomme krisen på.

Vi har derfor samlet 4 tips til dig, som du kan vælge at arbejde på her og nu.

Måske har du allerede en af dem på din opgaveliste, men har ikke haft tid før nu.

1. Kør tilbudskampagner

Som jeg også nævnte før, så er vi blevet mere beskedne i brugen af vores penge. Netop af den grund, at vi har færre penge at rykke rundt med. Derfor bruger vi mindre og går efter de billige løsninger.

Så hvad kan du gøre, for at få kunder til at bruge deres penge på dine varer?

Tilbudskampagner er muligvis dit svar.

Ved at lokke kunder til din forretning med særlige tilbudskampagner – lad os sige 20 procent på alt i butikken – giver du et klart tilbudsbudskab, som folk kan forholde sig til, og på den måde kan du lettere få gang i dit cash flow.

I Customers 1st kan du eksempelvis oprette tilbudskampagner på bestemte varer, produktkategorier m.m. Det kan være alt lige fra procent-rabatter eller 3 for 2-priser.

2. Hold øje med konkurrenterne og skil dig ud

Konkurrencen kan være hård nok i forvejen. Og her hjælper inflationen bestemt ikke.

Derfor kan det være en god idé at undersøge, hvad dine konkurrenter gør, så du bedre kan se, hvordan du skal differentiere dig fra dem. Ved at gøre dette, bliver det lettere for dig, at få kunderne til at vælge dig frem for dine konkurrenter.

Det kan du gøre ved at spørge dig selv, om der er nogle områder, du kan gøre bedre?

Kan du tilbyde kunderne et bedre eller billigere alternativ? Kan du udvide din returret eller tilbyde gratis fragt? Kan du promovere dig selv med anderledes værdier end dine konkurrenter? Eksempelvis et større fokus på bæredygtighed, særlige tilbudskampagner, events eller måske noget helt fjerde.

Kundeekspediering

3. Forbliv kundecentreret

Det kan godt være, at inflationen har gjort os mere prisfølsomme, men kundeoplevelsen er stadig utrolig vigtig. Måske mere nu end før.

Kvaliteten af oplevelsen og de tankevækkende touchpoints har altså stadig en stor indflydelse på kundernes opfattelse af dit brand og fastholdelsen herefter.

Det er derfor vigtigere end nogensinde at vide, hvad det er, der betyder noget for din kunde.

Har du en idé om, hvad der driver dem, kan du nemlig bedre justere oplevelsen – også i tider med turbulens.

4. Tænk ud af boksen

Turbulente tider kræver kreative handlinger. Derfor kan det være en god idé at tænke ud af boksen i forhold til, hvordan du kan udkonkurrere dine konkurrenter på en anderledes og mere mindeværdig måde.

Hvis nyhedsbreve endnu ikke er et område, du har prøvet af, så anbefaler jeg, at du kaster dig over det. Tiden nu er en oplagt mulighed for at teste det af.

Har du allerede nyhedsbreve, kan det være, at indholdet og designet skal have en overhaling, så det står mere skarpt. Måske burde du indsamle fødselsdagsdatoer på dine subscribers, så du kan sende rabatkoder på deres fødselsdage. Eller måske skal du fokusere på at opsætte forskellige e-mail automations – som eksempelvis en velkomst e-mail eller en “du har forladt din kurv” e-mail – så du kan gøre dine nyhedsbreve mere effektive og intelligente.

Derudover kan det være en god idé at kigge på din digitale synlighed. Er din butik let at finde online? Måske er det værd at finpudse din Google My Business, eller måske skal du sætte spark i dit brands engagement på de sociale medier.

På den måde bliver det lettere for kunderne at finde dig online.

Få eksklusive tips til hvordan du vækster din forretning

Vær den første til at høre om vores produktnyheder, det seneste i detailbranchen og få indsigt.

*Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med tips og tricks inden for detailhandel samt markedsføring af Customers 1st. Du kan altid afmelde dig igen. Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.

Mest populære blogindlæg

Vil du ruste din butik til fremtiden? 🚀

Få vores guide med 16 tips til, hvordan du kan fremtidssikre din fysiske butik. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få den tilsendt på mail.

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023

Sådan!

Du modtager dit whitepaper på mail inden for få minutter. 😊

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023